تیتر 20 - امین افقی به عنوان رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی مازندران معرفی شد، منطقه آزاد مازندران که سالها بلاتکلیف مانده بود و حالا قرار است فعال شود. این منطقه آزاد در حال حاضر با چالش های زیادی همچون ضعف زیرساخت ها مواجه است. هرچند این منطقه دارای سه لکه مجزا شامل نوشهر، فریدون کنار و بندر امیرآباد است که ارتباط ریلی نیز دارد، اما همین انفصال نیز خود یک چالش برای سرمایه گذاران محسوب می شود. بنابراین در مقطع کنونی امین افقی باید به ساختارهای این منطقه آزاد سرو سامان بدهند و باید با استانداری و همچنین سرمایه گذاران خارجی وارد مذاکره شوند تا بتواند زیرساخت های این منطقه را توسعه دهد.
با توجه به اینکه چند وقت پیش مذاکراتی با هیات ترکمنستانی برای سرمایه گذاری در این منطقه انجام شده است فرصتی ارزشمند برای گسترش تعاملات اقتصادی با سرمایه گذاران خارجی وجود دارد. به ویژه اینکه ظرفیتهای بالایی در بندر امیرآباد و بندر نوشهر برای تجارت وجود دارد. به ویژه اینکه کشورهای حوزه دریای خلیج فارس تمایل دارند کالاهای خود را به کشورهای خاورمیانه همچون عراق، کویت، امارات و ... ارسال کنند که دسترسی آنها به این کشورها وجود ندارد. به همین دلیل این کشورها با انتقال کالا به بندر امیرآباد و ترانزیت زمینی آن از طریق ایران می تواند هزینه صادرات آنها را کاهش دهد. در شرایط کنونی این کشورها می توانند با ایجاد انبارهای مکانیزه در منطقه آزاد مازندران نسبت به دپو و صادرات کالا از ایران اقدام کنند.
در راستای توسعه همکاری ترانزیتی منطقه آزاد مازندران با کشورهای همسایه ابتدا هیات مدیره این منطقه آزاد باید هماهنگی های لازم را برای برگزاری جلسات با هیات های خارجی و همچنین صدور مجوز برای راه اندازی انبار و حتی ایجاد واحدهای بسته بندی کالا توسط شرکت های خارجی را در دستور کار قرار دهد. از طرف دیگر شرکت های ایرانی در حوزه لجستیک و بسته بندی نیز می توانند در این مناطق مستقر شوند و برای ارائه خدمات لجستیکی به شرکت های خارجی وارد عمل شوند.
به طور قطع در مقطع کنونی هیات مدیره منطقه آزاد مازندران ابتدا باید ظرفیت های این منطقه را به سرمایه گذاران معرفی کنند تا بر مبنای آن سرمایه گذاران وارد مذاکره شوند. در همین راستا مشوق های سرمایه گذاری نیز باید به صورت جامع اطلاع رسانی شود. یکی از چالش هایی که مناطق آزاد در سال های اخیر با آن مواجه شده اند انتقال دبیرخانه مناطق آزاد به ساختار وزارت اقتصاد است. این مساله منجر شده تا مناطق آزاد مجبور شوند برای اجرای بسیاری از اقدامات با سرزمین مادر هماهنگ شوند. به همین دلیل مناطق آزادی که تازه فعال شده اند با چالش های بیشتری مواجه هستند چراکه زیرساخت های محدودی دارند یا شهرک های صنعتی آنها هنوز راه اندازی نشده به همین دلیل باید هماهنگی بیشتری با دستگاه های متولی سرزمین اصلی داشته باشند.
بندر امیرآباد به ویژه با ظرفیت تخلیه و بارگیری سالانه ۷.۵ میلیون تن همین الان می تواند در توسعه تجارت با روسیه نیز بکار گرفته شود، به ویژه اینکه برنامههایی برای افزایش این رقم به ۱۰ میلیون تن نیز وجود دارد، این موضوع منجر می شود تا به عنوان بخشی از کریدور بینالمللی شمال-جنوب با اتصال ریلی، مزیت رقابتی و استراتژیک پیدا کرده که امکان ترانزیت سریعتر و بهصرفهتر کالاها را فراهم میکند. همچنین، امکانات پیشرفتهای نظیر ذخیرهسازی غلات با ظرفیت ۴۹۰ هزار تن و تجهیزات مدرن برای صادرات مرکبات به کشورهای حوزه دریای خزر، از جمله ویژگیهای برجسته این بندر به شمار میآیند.
یکی دیگر از مشکلات منطقه آزاد مازندران عدم همراهی کافی مدیران استانی بوده که منجر شد در سال های اخیر نتواند با وجود مصوبه فعال شود. بنابراین هیات مدیره منطقه آزاد مازندران باید تسهیل بروکراسی اداری و به کار گیری نیروی انسانی متخصص در حوزه اقتصادی، را در دستور کار قرار دهد.
به طور قطع بروکراسی اداری برای منطقه آزاد تازه تاسیسی مانند مازندران می تواند به عنوان یک مانع جدی برای سرمایهگذاران باشد. به ویژه اینکه با تغییر دولت مدیران استانی تغییر کردهاند و چندان با ساختار مناطق آزاد آشنا نیستند و این مسئله کار هیات مدیره منطقه آزاد مازندران را سخت تر میکند.